Društvo za napredno uporabo računalnikov je prostovoljno, neodvisno, nestrankarsko, interesno društvo, ki skrbi za razvoj znanja na področju računalništva in informatike.

Društvo deluje na območju Dolenjske, Posavja in Bele krajine.

Namen in cilj društva je spodbujanje napredne uporabe računalnika in računalniških dejavnosti na območju Dolenjske, Posavja in Bele krajine.

Predsednik društva je dr. Janez Povh.

 

Kako narediti programiranje privlačno?

Današnja generacija otrok precej svojega časa preživi pred računalniškimi zasloni. Pa vendar čas, preživet za računalnikom, ni nujno tudi produktivno porabljen čas. Strokovnjaki pravzaprav opažajo ravno nasprotno. Vse več je odvisnosti od zaslonov. Lagodje, ki ga ponuja svetovni splet in vznemirljivost računalniških iger je za otroke in mladino (in – priznajmo – včasih tudi za odrasle) prevelika skušnjava, ki se ji brez pomoči ne zmorejo upreti.

Po drugi strani svet skoraj s svetlobno hitrostjo drvi v digitalizacijo. Težko najdemo področje življenja, kjer računalniki ali vsaj mikrokontrolerji ne bi bili prisotni. Znanja s tega področja so izjemno cenjena in delovna mesta dobro ovrednotena.

Pa vendar se zdi, da se država in njen šolski sistem tega ne zavedata. Učenje programiranja v osnovnih šolah je vse prevečkrat omejeno le na spoznavanje Microsoft Office-a. Pa vendar je za tovrstno učenje v zadnjem času na voljo toliko učnih pripomočkov, da je neznanska škoda, da se jih v procesu šolanja ne uporablja.

V Čarunalniku smo ta manjko prepoznali in trudimo se, da bi vsem, ki si želijo narediti korak naprej, to omogočili. Trudimo se, da bi otroke in mlade od igranja iger raje usmerili v izdelavo iger. To pravzaprav niti ni tako težko. Didaktična orodja kot so Scratch, roboti Lego Mindstorms, App Inventor in druga nam omogočajo, da v otroku razplamtimo drobno iskro, ki se je nekje prižgala, pa nekako nihče ni vedel, kaj naj z njo počne.

Mark Zuckerberg, ustanovitelj Facebooka, je že pred časom dejal: “V naslednjih petnajstih letih bo učenje programiranja postalo kot branje in pisanje … in spraševali se bomo, zakaj nismo začeli že prej.”

carunalnik