Društvo Čarunalnik pripravlja delavnice robotike na nekaterih osnovnih šolah v JV regiji za otroke od 7 let dalje.

Več informacij in možnost prijave najdete TULE.

 

Živimo v času, ko je edina stalnica sprememba. Kar je veljalo včeraj, ni nujno, da velja tudi danes. In kar velja danes, že jutri morda ne bo več. Dejstvo pa je, da je glavno gonilo večine vseh družbenih sprememb tehnologija. Računalniki, internet in v zadnjem času robotika so moderni svet preobrazili do temeljev. In, resnici na ljubo, ne vedno v pozitivno smer.

V društvu Čarunalnik se tega zavedamo in ustanovitev društva pred skoraj tremi leti je bil pravzaprav odziv na opisano situacijo. Ugotovili smo, da je računalnik (tudi tablica, pametni telefon, …) postal bistveni del našega vsakdana in vsakdana naših otrok, vendar pa je znanje o uporabi informacijske tehnologije precej površno, bolj ali manj omejeno na deskanje po svetovnem spletu in uporabo družabnih omrežij. Malo bolj zahtevno delo s preglednicami v Excelu ali izdelava diplomske naloge v Wordu po vseh zahtevanih normativih je za marsikoga že pretežak oreh.

Na Čarunalnikovi FB strani smo pred kratkim izpostavili članek, ki govori o tem, da bo … v Sloveniji … do konca leta 2020 na IT-področju primanjkovalo okrog tri tisoč strokovnjakov, v celotni EU pa kar 800 tisoč. … 33 odstotkov slovenskih dodajalcev je opredelilo, da težko zapolni določene profile, med njimi pa so zelo visoko IT-strokovnjaki … To bo iz leta v leto postajal bolj deficitaren poklic, a mislim, da se država tega še ne zaveda dovolj, saj večjih premikov v spodbujanje inženirstva praktično ni …

Ta kratek povzetek pokaže na bistveni razlog, zakaj se pri Čarunalniku trudimo otroke in mladino pritegniti k učenju naprednih računalniških veščin. A ne na klasičen, mukotrpen in dolgočasen način, temveč z uporabo neformalnih prijemov (na Čarunalnikovih delavnicah so prisotne tudi kokice 😉 ) in modernih didaktičnih pripomočkov. Zabavamo se pri izdelavi aplikacij za mobilnike in tablice, pri ustvarjanju računalniških iger, skoraj zagotovo pa najbolj pri sestavljanju in programiranju robotov. Naj vas ne zavede, če je robot blagovne znamke Lego – ima vse, kar imajo veliki: senzorje, motorje ter “pamet”, ki vse skupaj upravlja. Platforma, ki poganja Lego Mindstorms EV3 robota, deluje denimo na osnovi Lab View platforme, ki poganja tudi industrijske robote. Princip je enak, le videz je nekoliko prilagojen mlajšim uporabnikom.

Na Čarunalnikovih delavnicah se otroci naučijo osnov preogramiranja in robotike. Peljemo jih od osnovnih pojmov, do reševanja kompleksnejših problemov. Ob koncu tretjega srečanja na delavnici osnov programiranja so na primer že osemletniki v dveh urah izdelali igrico Pong, ki je bila v časih računalniške antike višek igričarske industrije.

Vabimo vas torej, da vašega otroka vpišete na delavnice robotike, ki jih pripravljamo na vaši šoli. S pomočjo atraktivne robotike mu bomo na učinkovit in zabaven način približali zanimanje za naravoslovje, tehniko, s čimer otroci skozi učenje z igro razvijajo logični in tehnični način razmišljanja. Spodbujali ga bomo k uporabi sodobnih tehnologij v koristne, humane namene. Otrok se bo naučil analitičnega razmišljanja, probleme bo znal razdeliti na posamezne sklope in jih rešiti enega za drugim. Pri tem je poseben poudarek na spodbujanju radovednosti, razvijanju ustvarjalnosti (razmišljanju “Out of the box”), inovativnosti in skupinskem delu.

 

Nenazadnje pa bo znanje, ki ga bo pridobil, vstopnica za prihodnost, kjer bo prav tovrstno znanje zelo iskano in cenjeno. 

Dobrodošli na Čarunalnikovih delavnicah!
Delavnice robotike na osnovnih šolah JV regije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.